Fashion

De Grote Garderobe Opfrisbeurt

Welke vrouw kent het dilemma niet… Een nieuw seizoen breekt aan.
We gaan van de winter naar de zomer (of van de zomer naar de winter) en onze garderobe is 1 grote chaos van shirtjes, broeken, jurken en rokjes. Je krijgt de kriebels want de winkels hangen vol met de leukste nieuwe must-haves, maar je kan eigenlijk nog niks kopen want je kast is een troep. En je weet totaal niet meer wat je in je kast hebt hangen.

‘Ja ik denk inderdaad dat bijna elke vrouw zich in dit verhaal herkent. Maar hoe pak je nou zo een grote garderobe opfrisbeurt aan. Hoe weet je nou wat je moet bewaren en weg moet doen en wanneer begin je met deze opruiming…?’

Zelf werk ik al jaren 2 keer per jaar mijn garderobe bij, 1 keer in maart en 1 keer in september. In die maanden gaat het gewoon telkens weer kriebelen en kijk ik mij kast in en zie ik door de bomen het bos niet meer. En dat terwijl mijn garderobe echt altijd heel erg netjes en opgeruimd is…
Op een vrije dag begin ik dan al heel vroeg want dit klusje gaat gewoon echt een aantal uur in beslag nemen. Als eerst haal ik ALLES eruit. En als ik zeg alles bedoel ik ook echt ALLES! Van lingerie en sokken tot jeans en jurkjes.
Heerlijk die hele lege kast. Ik leg alles in een mega grote hoop op mijn bed en van daaruit ga ik werken…
Ik boen en schrob mijn kast, de lades, de rails waar mijn hangers aan hangen EN de grond. Je wilt niet weten hoeveel stof er in je kast ophoopt, ook al hou je het regelmatig bij, zodra je je hele kast leeg haalt komt er van alles tevoorschijn.
Nadat de kast is opgeruimd ga ik hem weer vullen, elke item wordt grondig beoordeelt en bekeken of het nog een plaatsje krijgt in mijn heerlijke frisse schone en lege kast. Ik moet er wel bij vermelden dat ik zelf geen aparte zomer en winter kast heb… Dit omdat ik bijvoorbeeld mij vesten in de zomer ook graag draag over bijv een mooi satijnen topje en mijn rokjes bijv in de winter met lekkere dikke truien. Tuurlijk zijn er een paar uitzonderingen die je echt niet in de winter of zomer kan dragen maar die leg ik dan of achterin of hang ze achter in mijn kast.
Sommige items bewaar ik jaren, andere gaan na 1 seizoen (en soms zelfs al eerder) weer de deur uit.

‘Maar hoe bepaal je nou welk item je weer in je kast legt en welk item de deur uit moet?’

Daarvoor heb ik een paar regels, als 1 van deze punten het geval is bij een kledingstuk gaat het direct de deur uit:
1. de kleding is oud of versleten
2. het item is qua pasvorm gewoon niet flatterend voor mijn figuur (hoe graag je het ook zou willen)
3. de kleur of print staat me niet
4. het item is verwassen (ja ok na 1 keer dragen en verkeerd gewassen, hoe zonde het ook is, meteen de deur uit doen)
5. het is te klein of te groot (soms moet je gewoon toegeven dat dat ene mooie topje van 5 jaar geleden echt niet meer past)
6. als het niet lekker zit
En ja ik weet het, het is onwijs moeilijk om sommige dingen weg te doen. Soms is het gewoon een dure miskoop geweest en aan andere dingen heb je een mooie herinnering, maar zodra je het de deur uit hebt gedaan ben je dit wel vergeten en kijk je niet meer constant naar al die foute dingen in je kast die de mooie items ondersneeuwen!
Want wat blijft er uiteindelijk over als je al deze items hebt weggedaan:
1. items die je graag draagt
2. items die je figuur goed doen
3. kwalitatief goede spullen
4. en items die nu nog in de mode zijn

‘En dan heb je bergen met spullen die je niet meer in je kast wilt hebben’

Ik vind het ook elke seizoen weer heel moeilijk om sommige items weg te doen. Maar het geeft me altijd wel een goed gevoel als ik er nog iets voor terug krijg. Ik probeer dan ook altijd me spulletjes weer te verkopen. Er zijn verschillende plekken waar je van je spullen afkomt. Je kan er voor kiezen om het gemakkelijk naar een tweede hands winkel te brengen, daar krijg je meestal 40% van je verkochte items. Dat is altijd super makkelijk, je brengt je tas met spullen en komt het een paar maanden later weer halen en ontvangt je geld van de verkochte items.
Maar je krijgt natuurlijk meer voor je spullen als je ze zelf verkoopt, marktplaats is daar een hele goede tool voor. Zeker als je veel merk spulletjes hebt. Dan heb je ook op Facebook nog veel plaatselijke groepen waar tweedehands spullen op aangeboden worden en je kan op een rommelmarkt gaan staan.
Als je hier allemaal geen zin in hebt kan je het natuurlijk ook aan je nichtje, zus, vriendinnen enz geven. En uiteindelijk naar een goed doel brengen.
Het voordeel van het zelf verkopen is natuurlijk wel dat je er geld aan over houd en dat je dus weer kan shoppen!!!

‘Wat een ruimte in mijn kast, tijd om lekker te shoppen!’

En dan komt het allerleukste gedeelte van de garderobe opruiming… SHOPPEN want ja zo een lege kast willen we natuurlijk niet, die moet gevuld worden met de leukste, hipste en meest trendy items van dit seizoen!
Er zijn een aantal dingen (basics) die belangrijk zijn om in je kast te hebben waardoor je super goed kan mixen en matchen met je nieuwe seizoens items. Hierover vertel ik een andere keer meer 😉
Kijk in de bladen, op Pinterest en instagram welke fashion items en musthaves van dit seizoen bij jou passen en sla ze lekker in.
Uiteraard kan je bij mij in de winkel en in de webshop heerlijk shoppen! Ik help en adviseer je graag bij het compleet maken van jou persoonlijke en perfecte garderobe.

‘En geloof me elke keer als je ’s morgens je kast opentrekt en je ziet al je meest favorite items opgeruimdliggen. Mooi op stapeltjes en lekker op kleur gehangen. Dan zie je in 1 oogopslag wat je aan wilt en heb je (bijna) nooit meer het idee dat je niks hebt om aan te trekken’

Voor mij is alles op dit moment net even anders aangezien ik een kleine lieve baby heb… De aantal uurtjes die ik hiervoor had, dat ik achter elkaar door kon werken aan mijn kast heb ik nu niet meer. Gelukkig houdt ze nu al van meisjes spulletjes en helpt ze me lekker mee om door die chaos van kleding heen te komen!